2010. december 10., péntek

Korrupciós ügyek - tisztességes vállalkozók kárai
"Az MTI kérdésére azt felelte, szeretnék, hogy a különböző közhatalmi pozíciót betöltő személyek, például a parlamenti vagy önkormányzati képviselők céghálója legyen elérhető, így váljon átláthatóvá, hogy a helyi vagy országos döntéshozóknak milyen gazdasági érdekeltségeik vannak.


Hozzátette, a törvényjavaslat igazodik a Btk. hatályos, közérdekű adattal való visszaélést büntető tételeihez, így alapesetben két évig terjedő szabadságvesztésről szólna. A minősített esetekben ez három évet is jelenthetne.Szintén kérdésre válaszolva azt felelte, hogy a családtagok vagyonnyilatkozatának nyilvánosságra hozatalában nem alakítottak ki álláspontot, de a cégháló nyilvánosságra hozásához hozzátartozna a közvetlen rokonok érdekeltségeinek nyilvánossága is.


Kitért arra is, hogy az LMP módosítaná a gazdasági társaságok szétválásának szabályozását.


Úgy fogalmazott, hogy a zavarosban halászó cégek egyik kedvelt átalakulási formája, amikor két jogutódra válnak szét. Mint mondta, így egy tollvonással meg lehet szabadulni a közösségi rendszabályokat semmibe vevő cégeket sújtó hátrányoktól.Scheiring Gábor azt mondta, hogy ha a kormány érdemben kívánna tenni a korrupció ellen, akkor bezárná az ilyen kiskapukat.


A képviselő kijelentette, hogy meglátásuk szerint a kormánynak nincs antikorrupciós stratégiája, sőt "kifejezetten szembemegy azokkal az elvekkel és intézkedésekkel, amelyek szükségesek lennének a korrupció felszámolásához".


Úgy fogalmazott, hogy a kormány kivonta a közérdekű adatokra vonatkozó törvény hatálya alól a többségi állami és önkormányzati tulajdonba tartozó társaságokat.A politikus hangot adott annak a véleményének, hogy aki az állammal üzletel, annak vállalnia kell az átláthatóságot, a kormánynak pedig garantálnia kell, hogy a transzparencia feltételei az állami gazdálkodásban mindenütt érvényesüljenek.


Schiffer András kijelentette, hogy az érdemi állampolgári részvételt hiúsítja meg, ha "különböző közpolitikai döntéseket gyakorlatilag meg lehet vásárolni". (MTI)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Vállalkozások - Üzleti hírek MTI-OTS